Το μπλόκο του Ασβεστοχωρίου θεσσαλονίκης

Ιούλιος του 1944. Οι γερμανικές δυνάμεις σε συνεργασία με βουλγάρικες και ντόπιους προδότες ταγματασφαλίτες, ξεκινούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Στόχος τους το χτύπημα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, ώστε να μπορέσουν να αποχωρήσουν χωρίς απώλειες, και ταυτόχρονα να παραδώσουν την Θεσσαλονίκη στου Βρετανούς, εμποδίζοντας την απελευθέρωση της από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Δυστυχώς γι αυτούς τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τον στόχο της εκκαθάρισης, αλλά δέχονται απανωτά χτυπήματα. Ανταποδίδουν με μανία με όργιο βίας στον άμαχο πληθυσμό.
Είναι 26 του Ιούλη του 1944. Περασμένα μεσάνυχτα. Το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης κυκλώνεται από "Σουμπερταίους". Συγκεντρώνουν τους κατοίκου, τους παραθεριστές, αλλά και τους ασθενείς και το προσωπικό του Σανατόριου. Τους ανακρίνουν ζητώντας πληροφορίες για τους αντάρτες. Κανείς δεν μιλά. Εξοργισμένος ο Σούμπερτ, ζητάει απ' τους υπαρχηγούς του, Γερμανάκη και Καπετανάκη να επιλέξουν 16 άτομα και τα εκτελέσουν. Τους πηγαίνουν έξω από το χωριό και υποχρεώνοντας τους κατοίκους να παρακολουθούν τους εκτελούν.
Διαπιστώνουν μετά την εκτέλεση ότι τελικά ήταν 15 και όχι 16. Πιθανόν να κάναν λάθος στο μέτρημα
ή να το έσκασε κάποιος μέσα στην νύχτα. Πράγμα απίθανο καθώς μετέπειτα κανείς δεν διηγήθηκε κάτι τέτοιο. Ο Γερμανάκης διατάζει έναν νεαρό, από το πλήθος να ξαναμετρήσει τους νεκρούς. Όταν αυτός του επιβεβαιώνει ότι είναι 15, τον πυροβολεί λέγοντας: "και ένας εσύ δεκαέξι"